Welke lampen kies je voor het verlichten van je oprit?
Wat zijn de voordelen van opritverlichting?
Oprit verlichting zet niet enkel je oprit en gevel in de verf, maar biedt ook veiligheid. Bij verlichte huizen kunnen ongewenste gasten moeilijker ongezien de deur benaderen, en zullen er bijgevolg minder inbraken gebeuren. Maar je vind bijvoorbeeld ook gemakkelijk je sleutel in je handtas terug, en krijgt de deur open zonder over het opstapje te struikelen. En ook je vrienden zullen je huis gemakkelijk vinden als het goed verlicht is.
Hoe kies ik de juiste opritverlichting?
Dit hangt natuurlijk volledig af van wat voor oprit je hebt, en waarvoor je deze gebruikt. Belangrijk is om even stil te staan bij de volgende vragen:
Zullen er auto’s op je oprit rijden en parkeren?
Als er auto’s je oprit op zullen rijden, is een led straler of wandlamp die voldoende licht geeft, een must. Hou er rekening mee dat deze lamp niet in de ogen van de bestuurder mag schijnen, dus hang je deze best aan de zijkant van de muur (indien mogelijk) en hoog genoeg. Let op: er moet wel voldoende licht de grond bereiken.
Is er een carport aanwezig?
In een carport zijn een plafondlamp of wandlampen met een IP-waarde die hoog genoeg is een uitstekende oplossing. Ook hier moeten de wandlampen boven ooghoogte hangen om de bestuurder niet te verblinden.
Is er een garage aanwezig?
Bij een garagepoort kan je kiezen voor een wandlamp die boven de poort hangt of meerdere wandlampen aan weerszijden van de poort, die voldoende licht naar de poort en grond schijnen.
Is er een pad naar de deur dat dient om jezelf en je gasten de weg te helpen vinden?
Dit soort verlichting hoeft niet de meest heldere straler te zijn, zoals je wil hebben wanneer je parkeert op je oprit, maar mag meer sfeervol zijn. Je kan het pad mooi uitlichten met grondspots, padverlichting of eventuele trapverlichting.
Als je grondspots wil gebruiken, bekom je het mooiste effect wanneer je de grondspot net voor een object plaatst zoals een muur, plantenbak of boom. Het licht schijnt dan tegen het object, waardoor je mooie lichtaccenten plaatst. Deze reflectie zorgt ook voor meer licht. Daarnaast voorkom je dat je naar beneden moet kijken om het pad te volgen en de grondspot in je ogen zal schijnen.
Padverlichting bestaat in verschillende vormen en maten. In principe geldt hier: hoe hoger de sokkellamp, hoe meer afstand je kan laten tussen je verschillende tuinsokkels.
Als je een trapje of opstapje op weg naar je voordeur hebt, is het veiliger om dit goed uit te lichten. Dit kan je doen aan de hand van inbouwspots die je aan weerszijden van de treden plaatst.
Tot slot is het mogelijk om een verlichte huisnummer te hangen. Zo is het nog duidelijker voor je gasten dat ze op het juiste adres zijn aangekomen.
Is er een voortuin die je wil verlichten?
Als er een voortuin is, kan het mooi zijn om bepaalde bomen, standbeelden of andere objecten in de schijnwerpers te zetten. Hier kan je werken met (al dan niet richtbare) grondspots of led strips. Dit soort buitenverlichting geeft extra sfeer aan je oprit en zorgt voor een extra lichtbron die je op donkere nachten zeker zal appreciëren.
IHeb je moeilijke plekken die niet bereikbaar zijn met elektriciteitskabels?
In dit geval kan verlichting op zonne-energie een oplossing bieden. Er zijn tal van lampen op zonne-energie die voldoende licht bieden voor je oprit. Solar lampen besparen je niet enkel energie, ze besparen je ook plaats en zijn goed voor het milieu. Het feit dat je geen kabels moet installeren, zijn de kers op de taart.
Bewegingssensoren: onmisbaar op je oprit!
Voor alle bovenstaande opties is het mogelijk om te kiezen voor lampen met bewegingssensor inclusief of een aparte bewegingssensor die meerdere lampen bedient. Dit is efficiënt omdat het licht automatisch de weg naar je parkeerplaats verlicht wanneer je binnenrijdt, en het bespaart je energie en geld omdat de lamp enkel brandt wanneer dit nodig is.
Zo nu is je gevelverlichting, opritverlichting en voortuinverlichting volledig in orde. Ben je nog op zoek naar informatie om de verlichting van je terras, tuin of tuinhuis onder handen te nemen? Dan kan je bij onze blog over soorten buitenverlichting en het maken van een lichtplan terecht. Of wil je graag ontdekken wat de do’s en don’ts van het aanleggen van buitenverlichting zijn? Deze vind je hier.