Een lichtplan voor je tuin in 5 stappen
Stap 1: Voorbereiding
Een plattegrond of zelfgetekend plannetje van je tuin kan helpen om te visualiseren wat je nodig hebt. Denk hierbij alvast na over enkele praktische zaken:
- Welke belangrijke plekken moeten zeker verlicht worden? Denk hierbij aan hoogteverschillen, opstapjes, tuinpaden, deuren, een terras of bloembakken en bomen.
- Waar in de tuin zal je het meeste tijd doorbrengen? Zorg dat je hier voor voldoende licht kiest.
- Liggen er voldoende kabels? Waar moet je kabels (bij) leggen om jouw lampen te kunnen voorzien van elektriciteit?
- Hoe wil je je lampen bedienen? Moet er een schakelaar zijn, of wil je dat je lampen automatisch door een sensor of timer aan springen? Of kies je voor solar lampen, die overdag energie opslaan en ’s avonds vanzelf licht geven?
- Zijn er groepen van lampen die je samen wilt bedienen? Of lampen die je apart aan en uit wil kunnen zetten?
Wanneer je hier een idee van hebt, kan je beginnen aan je plan.
Stap 2: Bepaal je doelen qua verlichting
Denk na over wat je met je verlichting wil bereiken op elke plaats waar je lampen zou plaatsen. Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
- Sfeer creëren: een warme gloed rondom je terras met een led strip of een toffe lichtslinger.
- Werken: goed kunnen zien binnen en buiten het tuinhuis omdat je hier hout bewerkt of plantjes verpot.
- Veilig maken: functionele verlichting bij paden, trappen of je voordeur en verlichting die inbrekers wegschrikt.
- Accenten leggen: een boom, plantenbak of omheining mooi uitlichten.
- Decoratief: een gezellige plek creëren voor je kinderen of jezelf.
Voor elk doel heb je namelijk verschillende lichtsoorten en dus andere lampen, lichtkleuren en functies nodig.
Stap 3: Bepaal welke lichtsoort je nodig hebt
Denk hierbij aan basisverlichting, accentverlichting, sfeerverlichting en decoratieve verlichting. Benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Meer informatie over de lichtsoorten vind je in deze blog. Maar we hebben alvast een kleine opsomming gemaakt van de meest voorkomende keuzes:
Basisverlichting in de tuin
Je terras, afdak of tuinhuis goed verlichten zodat je er kan werken, lezen of eten wanneer het donker is? Dan kies je best voor plafondlampen voor buiten, inbouwspots of wandlampen voor buiten.
Functionele verlichting in de tuin
Op de plaatsen waar je loopt, waar trappen zijn of waar je zou kunnen struikelen zorg je best voor functionele verlichting. Voorbeelden hiervan zijn grondspots of grondspiezen naast het pad, inbouwspots voor een trapje of LED stralers om je voordeur of oprit te verlichten.
Accentverlichting in de tuin
Om lichtaccenten te leggen in je tuin, kan je creatieve lichtoplossingen gebruiken. Zo kan je een mooie boom, standbeeld of vijver uitlichten met behulp van led strips, grondspots, led stralers of staanlampen voor buiten. Er zijn ook varianten op zonne-energie die installatie veel gemakkelijker maken en die je kan plaatsen waar de zon schijnt. Dit is een uitstekende, duurzame oplossing als je niet overal elektriciteit kunt voorzien.
Sfeerverlichting in de tuin
Om je tuin gezellig te maken, kan je ook nog sfeerverlichting toevoegen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld dimbare verlichting of slimme armaturen te kiezen. Zo kan je exact de sfeer kiezen die je wilt. Ook kan je gaan voor wandlampjes die zorgen voor een mooi lichtspel op je muur en dus indirect licht leveren. Tot slot zijn er leuke lichtslingers, tafellampjes, LED kaarsen en nog veel meer opties die je kan gebruiken om sfeer te creëren in je tuin of op je terras.
Decoratieve verlichting in de tuin
Decoratieve verlichting kies je niet per se om licht te hebben, maar omdat het mooi is. Denk bijvoorbeeld aan een verlicht buddha-beeld of een bol met een elfje in op zonne-energie.
Slimme verlichting in de tuin
Met smart verlichting is kan je sfeer creëren in je tuin, waar nodig. Zo kan je je terras een gezellig warm licht of RGB licht geven. Je hoeft niet te vrezen dat de wifi of bluetooth niet tot het einde van je tuin reikt. De Connect lichtbronnen gebruiken Mesh-technologie, waardoor ze met elkaar communiceren.
Stap 4: Bekijk hoeveel lumen je nodig hebt voor buitenverlichting
Over het algemeen adviseren we om 500 à 700 lux te voorzien op de belangrijkste en donkerste plekken in je tuin. Hiermee bedoelen we de basisverlichting en functionele verlichting, in neutraal wit licht (4000K) die ervoor moet zorgen dat je je fiets in het tuinhuis kan zetten, of dat je je achterdeur goed kan vinden. Lux drukt hierbij het aantal lumen per vierkante meter uit: 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Is je overdak van je tuinhuis bijvoorbeeld 2m², dan heb je ongeveer 500 x 2 = 1000 lumen nodig om goed te kunnen zien, of maximum 700 x 2 = 1400 lumen.
Voor sfeerverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting mag het aantal lumen natuurlijk minder zijn en kan je kiezen voor warm wit licht (2700 – 3000K). Het aantal lumen van een lichtbron vind je steeds terug op de verpakking of bij de technische specificaties op onze website.
Het mooiste resultaat verkrijg je wanneer je de verschillende soorten verlichting combineert tot een mooi geheel, maar let op dat je niet te veel verlicht. Het is mooier om een lichtspel te creëren met licht en schaduw, en dus enkel de mooiste objecten uit te lichten.
Stap 5: Stel je plan op
Nu je alles op een rijtje hebt, kan je je definitieve plan opstellen. Noteer op je tekening waar je lampen wilt, wat voor verlichtingssoort je nodig hebt, het aantal lumen dat je nodig hebt op die plaats en welke lichtkleur je graag wilt. Op plaatsen waar je geen stroomkabels kan voorzien, kan je kiezen voor lampen op zonne-energie als eenvoudigste oplossing.
Geraak je er nog niet helemaal uit? Zit misschien eens samen met een elektricien of tuinontwerper om de finishing touches te bespreken.
Ontdek ook meer informatie in onze blogartikelen:
Met jouw lichtplan creëer je gegarandeerd sfeer, veiligheid en toffe momenten in je tuin! Wil je ook meer informatie over een lichtplan voor je interieur, dan kan je hier verder lezen. Veel succes!