Tuinverlichting do's en don'ts

Do: kwaliteit kiezen

Tuinverlichting moet tegen een stootje kunnen, zeker met het wisselvallige Belgische weer waaraan ze blootgesteld wordt. Daarom is het belangrijk om voor robuuste en kwalitatieve materialen te kiezen die corrosiebestendig zijn. Kies bijvoorbeeld voor roestvrij staal, aluminium of steen met rubbers en ringen die goed afsluiten. Kwalitatieve materialen zijn vaak ook zuiniger, waardoor je op lange termijn bespaart. Verder is het belangrijk dat je je tuinlampen goed onderhoudt.

Do: bespaar energie

Kies voor duurzaam en kwaliteit! Net zoals voor je binnenverlichting, kies je ook voor buitenverlichting best voor LED. Niet alleen verbruikt LED minder stroom, het gaat ook lang mee. Vaak gaat het bij buitenlampen om geïntegreerde (vaste) LED-lichtbronnen, zodat alles goed op elkaar afgestemd is. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk dat je op de verpakking van je buitenarmatuur kijkt welke lichtbronnen geschikt zijn.

Sensoren zijn ideaal om energie te besparen én inbrekers af te schrikken. Twee vliegen in één klap. Kies voor een bewegingssensor en zorg dat het licht aanspringt op de weg van je auto naar de voordeur of van je huis naar het tuinhuis. Doordat het licht enkel aanspringt wanneer dit nodig is, bespaar je een hoop elektriciteit. Neem zeker een kijkje bij onze Comfort & Safety collectie van buitenlampen met bewegingssensoren.

Naast LED kan je ook kiezen voor lampen op zonne-energie. Overdag slaan ze energie op en ’s avonds verlichten ze jouw tuin. Een ander pluspunt is dat er geen kabels nodig zijn, en installatie dus heel gemakkelijk verloopt! 

Do: de juiste IP-waarde kiezen

Bij buitenverlichting moet je letten op de IP-beschermingsklasse. Afhankelijk van de situatie, heb je een bepaalde waarde nodig. Het eerste cijfer in de IP-waarde staat voor de stofdichtheid, het tweede cijfer beschrijft de bestandheid tegen water.

IP44: spatwaterdicht; ideaal voor verlichting onder afdaken en veranda’s.
IP54 of IP55: spuitwaterdicht, ideaal voor verlichting naast je tuinpad of waarmee je bomen en struiken verlicht.
IP65: stofdicht en bescherm tegen lichte waterstralen, ideaal voor armaturen die in de vloer worden ingebouwd.
IP67: stofdicht en waterdicht tot 1m diepte, ideaal voor wanneer je armatuur (voor korte tijd) wordt ondergedompeld.

Don’t: de handleiding overslaan

Lees de handleiding van je armatuur goed door, zodat je alles op de juiste manier installeert. Dit is al het halve werk! Bij grondspots is het belangrijk dat er waterafvoer voorzien is. Zo installeer je elke grondspot best op een effen of hoger gelegen oppervlak (nooit in een kuil!). Verder is het belangrijk een grindbed onder elk armatuur te leggen zodat deze geen vocht kan aantrekken.

Bekijk ook:

Deze handige, draadloze Mannera tafellampjes zijn ideaal voor in de zomer. Geniet van etentjes op je terras of zwembadfeestjes in je tuin onder het sfeervolle licht van deze LED lampjes op batterijen.

Met deze tips kan je aan de slag om je tuin klaar te maken voor de zomer! Neem hier een kijkje bij onze tuinverlichting om alvast wat inspiratie op te doen. Of ontdek hier alles over het maken van een lichtplan voor je tuin!