Hoe installeer ik grondspots buiten?
Voordelen van grondspots
Naast het feit dat grondspots zorgen voor een mooi lichtspel ter decoratie, hebben ze tal van voordelen:
✅ Ze verlichten namelijk goed je oprit zodat je zonder problemen kan parkeren
✅ Ze zijn zo sterk dat je over ze heen kan rijden
✅ Ze schijnen een diffuus licht waardoor ze niet verblinden
✅ Voor een kleine tuin of oprit zijn grondspots de ideale keuze, want ze nemen geen bovengrondse plek in. Een perfecte plaatsbespaarder dus!
Hoe sluit ik een grondspot aan?
Stap 1: Voorbereiding grondspot plaatsen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe op voorhand al wat research over wat voor spot je wil kopen. Voor een grondspot is een IP-waarde van IP67 aangewezen, dus kies je best een geschikt model. Ook het aantal volt is belangrijk. Kies je spots van 12V dan heb je een transformator nodig om ze op je 220-230V netwerk aan te sluiten. Grondspots van 230V sluit je zonder transformator aan.
Deze benodigdheden mag je alvast in huis halen:
- Een schep of schop
- Een kniptang
- Een striptang
- Een multimeter
- Een schroevendraaier
- Voldoende grind
- EXVB-kabel
- TPC10-buis
- Aftakdoos met giethars (enkel nodig bij meer dan 1 spot, een aftakdoos per spot die je gaat installeren)
- Eventuele transformator (als de grondspot 12V is)
Stap 2: Een plaats kiezen voor je grondspot(s)
We raden aan dat je de grondspot(s) zo dicht mogelijk bij een ander object plaatst, zodat het licht mooi kan weerkaatsen en je meer lichtopbrengst hebt van je spot. Denk bijvoorbeeld aan een schutting, een boom, een plantenbak of een struik.
Voor de randen van een tuinpad of terras kan je ook kiezen om zonder weerkaatsing te werken. Dit wordt regelmatig gedaan met grondspots. Andere opties hier zijn ook bijvoorbeeld om met kleine of grote tuinpaaltjes, led strips of kleine stralers die je in de grond prikt te werken.
Stap 3: Hoeveel grondspots kies je best?
Het aantal grondspots dat je kiest en hoe ver je ze van elkaar plaatst, is geheel persoonlijk. Je wil natuurlijk wel dat het sfeervol blijft, dus we raden aan niet te veel spots te plaatsen. Het is mooier om te spelen met licht en schaduw in je tuin, dan om alles volledig uit te lichten.
De afstand hangt ook af van het aantal lumen van de spots. Als je kiest voor spots die veel licht geven, zet je ze beter verder uit elkaar. Een afstand van 1m à 2m tussen de grondspots is daarom zeker mogelijk. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om groepjes van spots te maken rondom een boom.
Tip: sluit je grondspots eerst eens aan op een stekker en laat ze zo al eens branden, zo kan je inschatten hoe het resultaat zal zijn alvorens je putten graaft en de aftakdozen volgiet met hars. Doe dit best tijdens schemer of als het donker is, want dit is wanneer de grondspots zullen branden.
Stap 4: Let op de afwatering van je spot
Het is belangrijk om rekening te houden met regen en water. Hoe meer je het binnendringen van water in de spot kan beperken, hoe langer de spot mee zal gaan.
Dit doe je door ten eerste de spot niet in een kuil of laag punt van je tuin te installeren. Kies liever een hoog of vlak punt in je tuin, want hier is het droger.
Ten tweede raden we het aan om onder en rondom de grondspot een laag grind of split te leggen, in plaats van deze rechtstreek in de aarde te plaatsen. Hieronder vind je meer uitleg.
Stap 5: De grondspot aansluiten
Wanneer je meerdere spots installeert, werk je met aftakdozen. Je hebt evenveel aftakdozen nodig als het aantal spots dat je hebt. Vergeet zeker niet om de spots te testen wanneer ze aangesloten zijn op de aftakdoos en op het elektriciteitsnetwerk alvorens je de hars giet. Stel dat er iets niet werkt, dan kan je dit nog nakijken.
Wanneer je zeker bent dat alles werkt, kan je de hars gieten en laten uitharden. Vervolgens graaf je gaten die ongeveer 30cm dieper en 40cm breder zijn dan de spots zelf. De kabels en aftakdozen leg je best nog wat onder dit gat en laat de kabel een beetje uitsteken.
Daarna stort je het grind in de put, waarbij je zorgt dat de kabel in het midden blijft uitsteken. Zo kan je de grondspot mooi in het midden aansluiten.
- Bij plaatsing van de grondspot in aarde, kan je de grondspot iets boven het grind laten uitsteken en eventueel een laag aarde hierboven aanbrengen. Zorg daarbij dat de spot op hetzelfde niveau als de rest van de grond blijft (hij mag zeker niet lager komen te liggen, hoger mag wel). Het is ook een mooie optie om het grind gewoon zichtbaar te laten.
- Bij plaatsing van de grondspot in een tegel, plaats dan eerst de tegel met het gat op het grind. Zo komt hij op de juiste plaats en past vervolgens de spot perfect door het gat in de tegel.
Voilà, je bent wat wijzer geworden over het plaatsen en afwateren van grondspots. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Meer informatie over het maken van een lichtplan voor je tuin vind je hier. Of bekijk hier hoe je begint aan opritverlichting, de do’s en don’ts van tuinverlichting of hoe je een terras kan verlichten. Tot snel!