Waar moet je op letten bij inbouwspots?

Voordelen van inbouwspots:

✅ Ruimtebesparing: in kleinere ruimtes of ruimtes met een laag plafond zijn inbouwspots meestal de beste keuze, want ze nemen geen broodnodige ruimte in.

✅ Discreet: inbouwspots zorgen voor een naadloze uitstraling, waardoor je interieur er strak en modern uitziet.

✅ Functioneel: spots stralen licht op een specifieke plaats naar keuze. Zo kan je je werkblad in de keuken, je leeshoekje of je favoriete kunstwerk mooi uitlichten met behulp van een richtbaar spotje.

Welke inbouwspot kies je best?

Het kiezen van een inbouwspot hangt af van enkele belangrijke factoren:

 

Welke stralingshoek heb je nodig?

Wil je eerder spots die een element in je ruimte accentueren? Dan kies je voor een kleinere hoek (bijvoorbeeld: 45°) dan wanneer je spots als sfeerverlichting of basisverlichting wil gebruiken (bijvoorbeeld: 120°).

Dienen de spots voor badkamerverlichting of buitenverlichting?

Dan is de IP-waarde belangrijk. Kies minstens IP44 zodat je spotjes spatwaterbestendig zijn. Hangen ze in de regen? Dan is een hogere waarde, bijvoorbeeld IP65 of IP67, het best.

Moeten de spots dimbaar zijn?

Dit is handig in ruimtes waar je bijvoorbeeld overdag werkt, maar ’s avonds wil ontspannen

Spots met lage inbouwdiepte:

Spots met een GU10-fitting:

Inbouwspots voor de badkamer:

Zo, nu kan je aan de slag met het boren van gaten in je plafond om jouw gekozen inbouwspots te installeren! Welke kies jij? Lees zeker verder als je op zoek bent naar meer tips over het installeren van grondspots. Of ontdek hier hoe je je woonkamer perfect kan verlichten.