Zo kies je de perfecte verlichting voor de woonkamer

Hoeveel lumen in de woonkamer?

Het wordt geadviseerd om 150 à 300 lux in je woonkamer te voorzien. Lux drukt hierbij het aantal lumen per vierkante meter uit: 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 10m², dan heb je minstens 150 x 10 = 1500 lumen nodig en maximum 300 x 10 = 3000 lumen nodig. Het aantal lumen van een lichtbron vind je steeds terug op de verpakking of bij de technische specificaties op onze website.

Soorten verlichting voor de woonkamer

Soms wil je goed licht om gezelschapsspellen te spelen, soms sfeerlicht in de woonkamer om gezellig te babbelen met elkaar of soms wil je het donker maken omdat je een film wil kijken. Het is dus belangrijk verschillende soorten verlichting te voorzien in jouw woonkamer:

1. Basisverlichting

Basisverlichting of algemene verlichting wordt ook wel het “grote licht” genoemd. Het gaat meestal om 1 of meerdere centrale plafondlampen of spots die de kamer egaal verlichten met goed licht. Om lastige situaties met de televisie te vermijden, is een hanglamp hier minder aan te raden. Ook zorg je best dat je verlichting niet op de tv schijnt en dat de lamp niet in je ogen schijnt wanneer je in de zetel zit.

2. Functionele verlichting

Wanneer je in de woonkamer ook al eens graag leest, knutselt of schrijft, kan je best functionele verlichting voorzien op deze plaats. Het gaat hier om richtbare lampen, zodat je geen schaduw op je werkplaats hebt. Hier kan je kiezen voor wandlampen, een bureaulamp of een staande lamp met richtbare arm naast je favoriete leesplaats.

3. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting kan niet ontbreken in een woonkamer. Je wil tot rust komen en ontspannen wanneer je in de zetel ploft na een lange werkdag. Kies hier voor warm wit licht van 2700 à 3000K of dimbare verlichting, om het ’s avonds dat tikkeltje gezelliger te maken. Alles is mogelijk: een sfeervol tafellampje op de tv-kast, een uplighter die je zijmuur mooi verlicht, of enkele wandlampjes die indirect licht schijnen. Heb je niet veel plaats, of hou je wel van een moderne of strakke look? Dan zijn led strips rondom de televisie, onder de tv-kast of in de boekenkast een leuk detail!

Do’s en don’ts

✅ Do: verdeel de woonkamer in ruimtes. Een bureau heeft andere verlichting nodig dan een zithoek of eettafel. Kijk eerst wat voor licht er nodig is, om te weten hoeveel lichtpunten je moet voorzien.

✅ Do: Kies dimbare of slimme verlichting. Niets leukers dan op je gemakje in de zetel zitten en met je smartphone je led strips of plafondlampen te kunnen dimmen of veranderen van kleur. Bovendien hoef je geen verschillende lichtkringen te plaatsen, maar kan je lampen groeperen in de gratis app om verschillende groepen in 1 keer uit of aan te schakelen.

✅ Do: maak op voorhand een lichtplan. Begin met een plattegrond van je woonkamer en denk na welke meubels waar zullen komen. Bekijk dan ook waar je welke soorten licht nodig hebt, en voorzie hiervoor lichtpunten en/of stopcontacten.

❎ Don’t: ga er niet vanuit dat enkel basisverlichting genoeg is. In een woonkamer wil je kunnen ontspannen, en je zal echt blij zijn als je toch gekozen hebt voor die ene uplighter of tafellamp.

❎ Don’t: als je voor spots kiest, hang deze dan niet te dicht bij elkaar. Een afstand van minstens 80cm en maximum 150cm is aangeraden, afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Vergeet trouwens ook niet om leuke decoratie te kopen voor je woonkamer. Dit is de eenvoudigste manier om een gezellige sfeer te verkrijgen!

Met deze tips en advies ben je helemaal klaar voor het verlichten van je woonkamer. Ontdek hier hoe je het perfecte licht in je keuken verkrijgt of leer hier meer bij over slaapkamerverlichting. Deel het resultaat van jouw nieuwe woonkamer met ons via de hashtag #eglobelgium! Wij zijn alvast benieuwd.