Lichtkleur - hoe warm mag je huis zijn?

Wat is lichtkleur?

De lichtkleur van een lamp beschrijft de kleurtemperatuur. De eenheid hiervan is Kelvin (K). Deze eenheid vertelt of de lamp warm of koel licht afgeeft. Een lage Kelvin-waarde beschrijft warmwit licht (vanaf 2700K). Hoe hoger de waarde, hoe koeler het licht (vanaf 5300K).

Bij het aankopen van een lichtbron is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over het gebruik van de lichtbron. Op de verpakking bevindt er zich altijd een waarde tussen 2200K en 5300K, die meer vertelt over de lichtkleur.

LED-lichtkleur - de mythe van ongemak

Sommige mensen beweren dat led-lichtbronnen veel nadelen hebben in vergelijking met de vroegere gloeilampen. Deze mythes gaan voornamelijk over de lichtkleur. Maar niets is minder waar! Ledlampen bestaan in verschillende lichtkleuren en het lichtspectrum van het blauwe en groene golflengtebereik is nog intenser dan bij energieslurpende gloeilampen.

LED-Lichtfarbe – Der Mythos der Ungemütlichkeit

Böse Zungen behaupten, dass LED Leuchtmittel im Gegensatz zu den veralteten Glühbirnen viele Nachteile mit sich bringen. Dies – glaubt man einem der unzähligen Mythen – betrifft vor allem die Lichtfarbe. Sie ist zu hell, grell und ungemütlich. Doch wir können Sie beruhigen: LED Leuchtmittel verfügen über das volle Programm. Das Lichtspektrum von LED Leuchtmitteln ist in den blauen und grünen Wellenlängenbereichen sogar intensiver als die energiefressenden Glühbirnen.

Kamer per kamer

Je komt maandagmorgen op het kantoor, na een lang weekend. De geur van papier stijgt meteen in je neus. Je duwt op de lichtschakelaar en je bureau wordt de komende acht uur met helder wit licht verlicht. En dat is precies hoe het moet: universeel wit of neutraal wit is geschikt voor kantoren. Met een lamp tussen 3300K en 5200K kan je bovendien ook perfect je keuken of badkamer verlichten.

Je stapt uit de auto, opent de voordeur en wandelt door de hal van je appartement. Wanneer je bij je deur aankomt, weet je één ding: nog enkele minuten en je kan verder lezen in je favoriete boek met een goed glas wijn. Het warm witte licht in de woonkamer verwelkomt je en doet je ontspannen. In kamers als je woonkamer of slaapkamer gebruik je best lichtbronnen tussen de 2700K en 3300K.

Maar je partner klaagt al een tijdje over te weinig licht in zijn/haar hobbykamer. Je loopt de trap af naar de hobbykamer en opent de witte deur. De kelderruimte ziet er inderdaad maar somber uit. Lampen met waarden vanaf 5300K zijn perfect voor verduisterde ruimtes of keldercompartimenten. Ze simuleren daglicht en geven elke hobbykamer een feelgoodsfeer, ook zonder raam!

Voel je comfortabel

Heb je je altijd al afgevraagd welke lamp je moet kiezen? Zoals bij veel dingen in het leven, zet ook hier je persoonlijke smaak de toon. Verder is het soort gebruik van de lichtbron belangrijk. Onthoud deze drie richtlijnen: Je hebt een lichtkleur van 3000K nodig voor je woonkamer. Voor een kantoor raden wij een lichtkleur aan van 4000K. Alles boven de 5000K komt heel dicht bij natuurlijk zonlicht en is perfect in kamers zonder ramen.

warm wit 2700 - 3000 Kelvin Woonkamer, slaapkamer Rustfase
neutraal wit 3000 - 4000 Kelvin Kantoor, badkamer, keuken Werkfase
koud wit > 4000 Kelvin Werkplaats, kamers zonder ramen Actieve fase

Work hard, play hard – Flexibel licht

Werk je soms aan de keukentafel? Diezelfde tafel waar je graag met vrienden een wijntje drinkt? Dan wil je kunnen schakelen tussen een sfeervolle verlichting en eentje die je concentratie bevordert. Om te werken of studeren, kies je best een aangenaam maar helderder licht dan wanneer je eet. Wanneer je vrienden over de vloer hebt of wil ontspannen, kan je kiezen voor een minder helder en warmer licht. Hier komt de Relax & Work serie van EGLO goed van pas! Je bedient je lampen met een normale wandschakelaar en verandert gemakkelijk van een warmwitte naar een koudwitte lichtkleur.