Verlichting kopen: wat betekenen al deze termen?

Lumen

In tijden van ledverlichting is lumen de belangrijkste waarde om te weten hoe helder een lamp schijnt. Lumen is de eenheid waarmee de hoeveelheid licht gemeten wordt. En kort gezegd: hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lamp zal schijnen.

Watt

Vroeger was het wattage van een lamp doorslaggevend voor de keuze van een lichtbron. Nu geeft lumen aan hoe helder een lichtbron is, en drukt het wattage eigenlijk enkel maar het verbruik van de lichtbron uit. Wat je dus het beste kiest is een lichtbron met zoveel mogelijk lumen, en zo weinig mogelijk Watt. Want je wilt je energiefactuur zo laag mogelijk houden, toch?

Denk jij nog steeds in Watt wanneer je een lichtbron gaat kopen? Dan kan deze tabel die het vroegere wattage omzet in lumen het je gemakkelijker maken!

Volt

Volt of het voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. kelDe stroom die standaard in je huis te vinden is, is 220 à 230 volt. De meeste lampen zijn dan ook gemaakt om op deze spanning te werken. Er zijn echter uitzonderingen, zoals inbouwspotjes of LED strips, waar je op moet letten. Deze werken soms op 12 volt en dan heb je een transformator nodig om deze lamp bij je thuis te laten werken.

Kelvin

Op de verpakking van een lichtbron zal je ook altijd een getal tegenkomen waar een letter ‘K’ achter staat. Dit is het aantal graden Kelvin dat deze lichtbron bevat. Kelvin drukt de kleurtemperatuur uit van je lamp, en zegt dus welke kleur licht je mag verwachten. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer wit de lichtbron. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe meer het licht naar koud wit zal neigen.

Over het algemeen hanteren we deze waarden:

  • Kaarslicht: minder dan 2700K
  • Warm wit licht: 2700 – 3000K
  • Neutraal wit licht: 3000 – 4000K
  • Koud wit licht: meer dan 4000K

Wil je graag meer weten over welke kleurtemperatuur je in welke kamer moet kiezen? Dan kan dit blogartikel jou hulp bieden.

Tunable white

Tunable white is een verzamelnaam voor LED lichtbronnen die wit licht afgeven, waarvan de kleurtemperatuur (dus het aantal graden Kelvin) naar wens ingesteld kan worden. Letterlijk vertaald, kan je dus je witte kleur afstemmen of regelen. Deze functie is handig in kamers waar je meerdere activiteiten uitvoert, zoals werken en ontspannen. Over het algemeen zorgt koel wit voor concentratie en focus, terwijl warm wit zorgt voor ontspanning en gezelligheid.

RGB

Deze term staat voor Rood, Groen en Blauw (of Red, Green, Blue). Dit zijn de kleuren die de LED chip van je lichtbron kan mengen om zo elke kleur te vormen die jij maar kan bedenken. Een lichtbron met deze functie kan maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren vormen, zodat jij je woning kan aanpassen naar wat jij leuk vindt.  Deze functie komt het meeste voor in LED strips en onze Connect Z slimme verlichting.

RGBW of RGBCW

Wanneer de term RGBW op de verpakking staat, is er aan de LED chip een extra chip toegevoegd die wit licht bevat. In dit geval gaat het om koud wit licht.

Waarom word er een extra chip toegevoegd als je met RGB ook al wit licht kan maken? Omdat het witte licht dat je met een RGB chip kan bekomen niet 100% wit is. Het witte licht van de extra chip is daarom kwalitatiever.

RGBWW

Wanneer de term RGBWW op de verpakking staat, is er aan de LED chip een extra chip toegevoegd die wit licht bevat. In dit geval gaat het om warm wit licht.

RGBNW

Wanneer de term RGBW op de verpakking staat, is er aan de LED chip een extra chip toegevoegd die wit licht bevat. In dit geval gaat het om neutraal wit licht.

RGBTW

Wanneer de term RGBW op de verpakking staat, is er aan de LED chip een extra chip toegevoegd die wit licht bevat. In dit geval gaat het om regelbaar wit licht. Hier kan je dus kiezen tussen warm, neutraal of koud wit licht en afwisselen.

Fitting

Een fitting is een voorwerp waarmee twee onderdelen aan elkaar bevestigd worden. Bij een lamp gaat het hier vaak om een schroefdraad (draaifitting) of een steekfitting.

Er zijn meer dan 100 verschillende fittingen voor lampen, maar de meest voorkomende zijn E27, E14 en GU10. De types die met de letter E beginnen zijn draaifittingen, en de types die met GU beginnen zijn steekfittingen.

Vorm

Soms staat er nog een andere letter met getal op de verpakking van een lichtbron. Deze beschrijven de vorm en diameter die de lamp heeft. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: G85. De letter ‘G’ drukt hier de vorm ‘globe’ uit, en 85 staat voor een diameter van 85mm.

CRI

De CRI of kleurweergave-index is een waarde van 1 tot 100 die uitdrukt hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten weergeeft. Daglicht is het meest accurate licht, en is daarom 100 CRI. Hoe dichter het getal bij 100 aanleunt, hoe waarheidsgetrouwer de kleuren worden weergegeven door de lichtbron. Al onze lichtbronnen hebben minstens een CRI van 80, wat zeker voldoende is voor thuisgebruik.


Symbolen

Hieronder sommen we nog enkele symbooltjes op die je terug kan vinden op de verpakking van een lichtbron of armatuur:

Dit product kan bediend worden via afstandsbediening.

Dit product heeft een dag-en nachtsensor.

Dit product bevat een bewegingssensor.

Dit product bevat een timer en springt daardoor automatisch aan-en af op vooraf ingestelde tijdstippen.

Dit product komt inclusief batterij.

Het aantal graden bij dit symbool drukt de hoek uit waarin het licht schijnt.

Dit symbool drukt de diameter uit van het gat dat geboord moet worden in mm om het armatuur te plaatsen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor inbouwspots.

Dit product is geschikt voor in de oven.

Dit product is dimbaar.

Dit product is niet dimbaar.

Dit product is inkortbaar. Dit wordt gebruikt voor LED strips.

Dit product is enkel geschikt voor decoratieve verlichting

Als je nog vragen hebt, aarzel niet om ons te contacteren! We helpen je graag verder.