6 mythes over smart verlichting ontkracht

Mythe 1: slimme verlichting is duur

Enkele jaren geleden, toen er enkel grote systemen en fabrikanten betrokken waren bij de Smart Home opkomst, was het inderdaad niet goedkoop om je huis slim te maken. Veel mensen geloven dat het nu nog steeds een investering van enkele honderden of duizenden euro’s is. Maar wist je dat je tegenwoordig voor slechts een twintigtal euro al kan beginnen? Je hebt eigenlijk enkel een slimme lichtbron nodig om aan de slag te gaan.

Mythe 2: slimme verlichting is moeilijk om te installeren

Integendeel. Er is geen verschil tussen slimme verlichting en gewone verlichting qua bekabeling of installatie. Wel heb je eigenlijk voor slimme verlichting geen muurschakelaar nodig. Verder kan je de slimme lichtbronnen gewoonweg in eender welk (normaal) armatuur indraaien, en werken ze.

Hierna moet je wel nog je verlichting koppelen aan de bedieningsmethode van jouw voorkeur. Je kan kiezen tussen volgende methoden:

  • Ofwel bedien je je verlichting met de afstandsbediening die apart verkrijgbaar is. In het doosje van de afstandsbediening zit een handleiding die uitlegt hoe je je EGLO connect.z product aan je afstandsbediening koppelt.
  • Ofwel bedien je je verlichting met de gratis app. Download de app op je smartphone en volg de stappen om de lamp aan je app te koppelen.
  • Ofwel bedien je je verlichting met stembediening. Hiervoor heb je ook de gratis app nodig en koppel je je Google Home of Alexa apparaat aan je verlichting.

Mythe 3: slimme verlichting is ingewikkeld

Om smart lampen in je huis te hebben heb je technische kennis of een vakman nodig, toch? Nee, helemaal niet! connect.z producten zijn DIY producten (Do It Yourself) en komen met een duidelijke, kleine handleiding. Je hoeft dus zeker geen kennis van elektrische installaties te hebben. De stappen zijn meestal:

  • Download de HomeControl App
  • Draai je lamp in of installeer je armatuur
  • Open de app en volg enkele stappen (geef een paswoord in, connecteer met de wifi, voeg het product toe
  • Klaar!

Mythe 4: slimme verlichting biedt niet veel extra voordelen

Met smart verlichting kan je ongelooflijk veel. Zo zijn er bijvoorbeeld functies om je ’s morgens te wekken met licht, je lichten automatisch aan-of uit te laten springen of je aanwezigheid te laten simuleren wanneer je op vakantie bent. En dat niet alleen. Je kan gemakkelijk sfeer creëren, door al je lampen in 1 beweging te dimmen of met de druk op 1 knop alle felle basisverlichting uitschakelen om te ontspannen. Zo creëer je op je gemak, en snel een aangename sfeer.

Nog meer voordelen van slimme verlichting, vind je trouwens hier.

Mythe 5: slimme verlichting maakt me afhankelijk van de fabrikant

Vroeger was dit wel het geval, maar slimme technologie is de laatste jaren geoptimaliseerd. En nu is er een systeem dat compatibel is met ZigBee. Hierdoor kan je apparaten van verschillende merken aansluiten op slechts 1 account, en ze tegelijk bedienen. Je slimme apparaten zullen dus altijd gecombineerd kunnen worden, ook al zijn ze van verschillende merken.

Mythe 6: slimme verlichting is niet goed voor het milieu

We geven toe, geen technologie in huis hebben, is beter voor het milieu dan wel technologie hebben. Maar slimme technologie is zuiniger en dus beter voor het milieu dan “oude technologie”. Alle slimme lampen zijn namelijk LED lampen, en kunnen met 1 knop allemaal uitgeschakeld worden. Zo kan je dus geen lamp vergeten en laten branden. Bovendien, kan je instellen dat je lampen enkel beginnen te branden wanneer het buiten donker wordt – en weer uitspringen wanneer het licht is. Zo ben je ’s zomers en ‘s winters gerust dat je energieverbruik beperkt wordt.

Benieuwd hoe je energie kan besparen met je verlichting? Lees dan zeker dit blogartikel.

Heb jij nog andere stellingen over slimme verlichting waar je graag het antwoord op wil weten? Stuur ze ons zeker door. Om verder te lezen over smart lampen raden we ook deze blogpost over onze connect.z serie aan.