Hoe kies je een vloerlamp en waar plaats je ze?

Welke soorten vloerlampen bestaan er?

In principe kan je met een vloerlamp drie soorten verlichting creëren: functionele verlichting, sfeerverlichting of accentverlichting. Het type vloerlamp dat je nodig hebt, is dan ook afhankelijk van de functie en plaatsing.  

Leeslampen

Kies een staanlamp die naar beneden schijnt of een extra richtbare spot heeft.  De leeslamp mag lager zijn dan een standaard vloerlamp, tot een hoogte van ongeveer 120cm. Zo kan je hem naast de bureau of achter de leeszetel plaatsen en schijnt er een helder licht over je schouder, zodat je geen schaduw werpt op je boek.

Tip: vermijd te wit licht (5000K of meer) als je een ontspannend leeslicht wil verkrijgen, een meer neutraal wit licht van 4000K is ideaal.

Driepoot staanlamp

Een driepoot vloerlamp is ideaal om een donkere hoek in je woonkamer of slaapkamer te verlichten. Met dit aangename sfeerlicht in de hoek, voelt je ruimte meteen uitnodigend aan en kan je gemakkelijk ontspannen. Daarnaast kan hij ook dienen als een blikvanger in je interieur.

Ook kan een driepoot vloerlamp de ruimte achter je televisie verlichten, zodat je ogen minder vermoeid zullen zijn en er altijd een zacht licht in je woonkamer aanwezig is, ook tijdens donkere scènes.

Uplighters

Heb je een hoog plafond? Of wil je geen rechtstreekse lichtbron? Dan is een uplighter de keuze voor jou. Dit soort staande lamp schijnt tegen een muur of plafond aan, waardoor het licht weerkaatst wordt. Hierdoor ontstaat een indirecte sfeerverlichting. Ook kan je de uplighter gebruiken om een bepaald aspect van de ruimte in de verf te zetten, een authentieke steunbalk of een hangplant bijvoorbeeld.

Algemene vloerlamp

En dan heb je natuurlijk nog de algemene vloerlamp op 1 poot die zo veelzijdig is dat deze als elk soort verlichting gebruikt kan worden. Hij bestaat in verschillende kleuren, formaten en stijlen, dus je vind er gemakkelijk eentje die in jouw interieur en bij de rest van je verlichting past.

Moderne vloerlamp

Industriële vloerlamp

Japandi vloerlamp

Natuurlijke vloerlamp

Zo, nu ben je klaar om een vloerlamp te kiezen. Ben je heel je woonkamer aan het renoveren? Ontdek hier hoe je de perfecte verlichting kiest voor je woonkamer. Of lees onze 5 tips voor meer sfeer in huis.