Alles wat je moet weten over bewegingssensoren

Wat zijn de voordelen van buitenverlichting op bewegingssensoren?

✅ Energiebesparing: de verlichting wordt enkel ingeschakeld wanneer er licht nodig is, en bijgevolg wordt onnodig verbruik voorkomen. Dit is beter voor het milieu en hierdoor gaan je buitenlampen ook langer mee.

✅ Kostenbesparing: minder energieverbruik is gelijk aan lagere energierekeningen – win win!

✅ Beveiliging: onuitgenodigde gasten worden afgeschrikt door een tuin waar de verlichting automatisch aanspringt. En wanneer het licht aanspringt, is het voor jou een signaal dat je even moet controleren wat er buiten gebeurt.

✅ Gemak: ook wanneer je je handen vol hebt of je de schakelaar niet dichtbij je hebt, springt het licht voor je aan.

✅ Op maat: stel je bewegingssensoren naar jouw wensen in en bepaal hoe lang je verlichting blijft branden en hoe gevoelig je sensor moet zijn voor beweging.

Hoe werkt een buitenlamp met bewegingssensor?

Een elektronische sensor met passieve infrarooddetectie detecteert veranderingen van de infraroodstraling in zijn detectiegebied wanneer een (warm) lichaam door het detectiegebied beweegt. Dan stuurt de sensor het gedetecteerde signaal naar een ingebouwde elektronische schakelaar die bepaalt of de beweging voldoende is om de verlichting in te schakelen (afhankelijk van de sensitiviteit van de sensor en of het al dan niet schemert). Als de sensor concludeert dat de verlichting aan mag springen, dan gaat de lamp branden aan een vooraf ingestelde helderheid voor een vooraf ingestelde duur. Nadat de duur verstreken is, springt de lamp weer uit.

Een HF-sensor maakt gebruik van microgolven in plaats van warmtedetectie en detecteert dus elke beweging, ook van bomen en vallende fietsen bijvoorbeeld.

Waar plaats je een bewegingssensor?

  • Hoogte: hang de bewegingssensor ongeveer 2 tot 3 meter boven de grond.
  • Richting: zorg dat de sensor het gebied dekt waar je beweging verwacht en het licht nodig hebt. Let hierbij op dat de sensor niet rechtstreeks in de richting van andere felle lichtbronnen schijnt of recht naast bomen hangt, want dan loop je risico dat de sensor vals alarm slaat.
  • Vermijd obstakels: zaken die het zicht van de sensor kunnen blokkeren zorgen voor minder accurate detectie.

Test na het ophangen de detectiezone en ingestelde gevoeligheid. Pas indien nodig de instellingen aan.

Tip: maak ook regelmatig je bewegingssensoren schoon en bescherm ze van regen en sneeuw. Als de sensor vuil wordt, bedekt raakt of er een spinnenweb voorhangt, zal hij niet meer accuraat werken.

Kan je een lamp zowel via bewegingssensor als via schakelaar schakelen?

Ja, in principe is het mogelijk om een lamp zowel met een schakelaar als een bewegingssensor te bedienen als de bedrading correct uitgevoerd wordt. Plaats dan eerst de wisselschakelaar op het circuit en vervolgens de bewegingsmelder. Zo krijgt de schakelaar voorrang als bedieningsmethode, maar neemt de sensor het over wanneer de schakelaar uit staat. Dit zorgt voor extra flexibiliteit en de mogelijkheid om de lamp aan te laten staan wanneer je een langere tijd in de tuin spendeert.

Bij twijfel vraag je best advies bij een kenner om te kijken of dit ook geldt voor jouw verlichtingstoestel, bewegingssensor en schakelaar.

Ledlamp met ingebouwde sensor

Aparte bewegingssensor