Het verschil tussen diffuus, direct en indirect licht

Wat is diffuse verlichting?

Diffuus licht is de term voor een gelijkmatige verdeling van licht via een filter zoals een stoffen lampenkap of melkglas. Door deze egale lichtverdeling wordt de ruimte overal evenveel belicht en werpt de verlichting (bijna) geen schaduw. Diffuse verlichting is dan ook ideaal als verlichting voor een kantoor, keuken of badkamer.

Wat is directe verlichting?

Bij direct licht is de lichtbundel geconcentreerd en valt deze op een specifieke plaats of een specifiek voorwerp. Dit type verlichting komt vaak voor in keukens boven het aanrecht en kookvuur of op je bureau in de vorm van een bureaulamp, zodat je goed kan lezen en studeren. Directe verlichting werpt in tegenstelling tot diffuus licht scherpe schaduwen, net omdat je op die specifieke plaats wil kunnen richten zonder filter.

Wat is indirecte verlichting?

Indirect licht is licht dat tegen een muur of plafond weerkaatst of verspreid wordt, zoals bijvoorbeeld een uplighter vloerlamp of een wandlamp met een halfschaduw lampenkap. Hierdoor ontstaat er een zachte reflectie, wat zorgt voor een ontspannende sfeer.

Zowel indirect als direct licht kunnen gebruikt worden om een volledige ruimte te verlichten. Om evenveel licht te verkrijgen als bij directe verlichting, zal je bij indirecte verlichting wel sterkere lichtbronnen nodig hebben (met een hoger lumenaantal).

Welk type verlichting gebruik je nu best?

Zoals bij alles in het leven is een balans het beste. Combineer diffuse basisverlichting met directe verlichting voor werkplekken en indirecte lampen die als sfeerverlichting dienen. Zorg dat deze types verlichting afzonderlijk bedienbaar zijn, zodat je op elk moment van de dag de gewenste lichtsfeer kan creëren – en klaar! Daarnaast kan je ook kiezen voor dimbare verlichting om de sfeer in huis nog meer te kunnen instellen naargelang jouw behoeften.

Zeggen de termen basisverlichting en sfeerverlichting jou niets? Bekijk dan zeker ons blogartikel over de 5 verschillende soorten verlichting. In combinatie met jouw kennis over deze 3 lichttypes, mag je jezelf dan een echte lichtexpert noemen!