In- en opbouwlampen: minimale ruimte, maximale verlichting

Het plannen en installeren van inbouwverlichting is een grote uitdaging voor doe-het-zelvers. Lampen monteren en zagen schrikt hen af. In veel kamers laat de bouwkundige situatie echter alleen deze vorm van plafond- en wandverlichting toe. Of soms kies je liever voor inbouwspots omdat het bij je stijl past. Het grote voordeel: de hele installatie verdwijnt in het plafond of de muur en je ziet enkel het armatuur. Bovendien kunnen alle modellen zowel als plafond- als wandarmatuur gebruikt worden, dus kan je lekker creatief zijn!

Zoals bij elk project, heb je wel een goede planning nodig. De volgende zes stappen tonen wat er allemaal moet gebeuren:

1. Plaatsing is het halve werk

Het meest voorkomende toepassingsgebied van inbouwspots is plafondmontage, maar je kan met de eenvoudigste tools ook andere delen van je huis stijlvol opnieuw inrichten. De hoeken en randen van je trap uitlichten, bijvoorbeeld. Veilig én stijlvol! Vergeet echter niet dat je inbouwspots ook aan de voorschriften voor elektrische beveiliging moeten voldoen. In de badkamer, bijvoorbeeld, mag je enkel inbouwspots gebruiken met de juiste beschermingsklasse, IP44 of hoger.

2. Diep, dieper, installatiediepte

Een belangrijke factor bij de planning is de inbouwdiepte. Maar maak je geen zorgen: we hebben voor elke diepte het juiste licht:

GU10-lampen hebben een inbouwdiepte van 105-125 mm nodig, maar bieden je de mogelijkheid om conventionele lichtbronnen te gebruiken. Je kan op elk moment overschakelen op goedkopere ledverlichting, omdat je de lampen eenvoudig vervangt zonder ze uit de uitsparing te halen. Om deze lampen te plaatsen heb je wel wat meer ruimte nodig tussen het plafond en de gipsplaat.

De situatie is vergelijkbaar met de hoogspannings-ledinbouwspots: hier heb je 35mm ruimte nodig om de lampen te plaatsen. Maar met de praktische aansluitdozen staat niets een uitbreiding van uw verlichting in de weg.

De meest ruimtebesparende opties zijn in ieder geval onze laagspannings-ledinbouwspots. Met een inbouwdiepte van 25mm heb je maar de ruimte van een 2 euro muntstuk nodig, echt weinig!

3. De spanning maakt het verschil

Bij inbouwverlichting wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten spanning: hoogspanning en laagspanning. Het enige verschil tussen de twee soorten is dat er voor laagspanningslampen een transformator nodig is, en voor hoogspanningslampen niet. Beide varianten kunnen aangestuurd worden met 230V, dus er is geen groot verschil in de voorlopige planning. Let wel op dat je de lampen met elkaar moet verbinden, door een kabel van de ene naar de andere te leggen.

4. Tik, draai, druk - eenvoudige bediening

Heb je een basisinstallatie en zijn alle wandschakelaars geïnstalleerd? Dan kunnen enkele extra functies misschien interessant zijn voor jou. ER zijn namelijk ingebouwde lampen met een 3-standen dimfunctie, die je drie verschillende helderheidsniveaus bieden met een paar drukken op de schakelaar. Er is hiervoor geen dimmerinstallatie nodig, en je vermijdt dus een hele ombouw op deze manier.

Wil je kunnen dimmen of heb je al een dimschakelaar? Zorg dan dat je een dimbare lamp koopt. Of een lamp al dan niet dimbaar is, staat aangegeven op de verpakking. Zo kan je je kamer verlichten zoals je het wil!

Je kan ook de eerste stappen naar een Smart Home zetten en je verlichting bedienen met een smartphone, tablet of afstandsbediening. Je hebt hiervoor geen WLAN of adapter nodig, en je kan kiezen tussen meer dan 16 miljoen kleuren of dimmen. Klinkt dit interessant? Neem dan zeker een kijkje bij onze EGLO Connect collectie!

5. Meer licht - meer stijl

Rond, vierkant, zilver, mat, chroom... Met onze inbouwspots heb je een ruime keuze aan kleuren, vormen en materialen. Inbouwspots moeten namelijk niet enkel voor goed licht zorgen, ze mogen er ook stralend uitzien in je huis! Er zijn oneindige combinaties mogelijk, dus er zit zeker iets voor jou tussen.

Zet je graag je lievelingsschilderij of boekencollectie in de spotlight? Dan kan je ook kiezen voor gericht licht. In dit geval kan je met een draaibaar armatuur het licht richten naar de gewenste plek.

6. Boren, schroeven, pluggen - montage is kinderspel

Heb je je keuze van armaturen gemaakt? Dan is het tijd om ze te monteren. Ook hier is een goede planning je redder in nood. Gebruik een gatenboor (voor kleine inbouwlampen) of een decoupeerzaag (voor grote inbouwlampen) om de uitsparing voor het armatuur voor te bereiden. Let op de snij- of boorsnelheid,  neem je tijd en duw niet te hard. Trek de aansluitkabel uit de opening (1). Sluit de lamp (en indien nodig ook de aansluitkabel) aan (2). De geïntegreerde bevestigingsclips maken een eenvoudige installatie mogelijk en zorgen voor een perfecte grip (3). Plaats de ingebouwde lamp in de uitsparing en druk zachtjes (4). En klaar!

Op deze manier kan je elk inbouwarmatuur snel en eenvoudig monteren. De volgorde van de stappen verschilt enigszins naargelang het type van armatuur, maar het is gegarandeerd eenvoudig. Beloofd!

Zoals u kunt zien, zijn inbouwspots snel en eenvoudig te monteren. Ze zien er ook chique en stijlvol uit. Met de zes stappen om de inbouwverlichting te perfectioneren, ben je goed voorbereid op je nieuwe project. Veel plezier ermee.