Gasimo svjetlo halogenim sijalicama

Recite „ćao“ halogenu

„Ćao“ svoj halogenoj rasvjeti? Pa i ne baš. Zabrana koja nastupa 1. septembra 2018 se odnosi isključivo na visokovoltažnu halogenu rasvjetu. Visokovoltažno znači da ovu rasvjetu pokreće direktni mrežni napon od 230 Volti. Sa ovim propisom, koji stupa na snagu 1. septembra 2018 godine, se obustavlja produkcija i uvoz visokovoltažne halogene rasvjete:

  • To su one klasične E14 i E27 sijalice sa stopicom koja se uvrće (neusmjerena svjetlost)
  • Visokovoltažna halogena rasvjeta je zabranjena već od 1. septembra 2016 – to se odnosi uglavnom na halogenu rasvjetu sa GU- 10 stopicom.

Izuzetak ovog pravila čine visokovoltažna halogena rasvjeta sa R7 ili G9 stopicom. One se idalje smiju proizvoditi i izbacivati na tržište, ukoliko imaju energetksu učinkovitost C ili D kategorije.

Kod niskovoltažne halogene rasvjete se mrežni napon reguliše putem transformatora. Umjesto 230 Volti napona onda većinom dobijemo 12 ili 14 Volti za rad sijalice. One su dugotrajnije od visokovoltažne rasvjete i imaju jaču svjetlost. Evropska unija je od 1. septembra 2018 godine i u ovom slučaju pooštrila kriterije za neusmjerenu halogenu rasvjetu. One moraju sada pripadati najmanje B kategoriji energetske učinkovitosti.

Halogene sijalice koje se koriste u posebnim oblastima, kao što je npr. rasvjeta u pećima čine izuzetak ovog pravila.

Zašto ova čarolija?

Iako su prekidi bolni, ovaj stvarno ima smisla: sjećate se kad je naša draga sijalica nestala iz prodaje? Danas znamo da je ova odluka Evropske unije bila dobra za učinkovitije korištenje energije. Ova činjenica postaje jasna tek kada pogledamo koliko energije troše različite vrste rasvjete: da bi proizveli istu rasvjetu kao sijalica od 100W i osvjetlili određeno područje, potrebna nam je halogena rasvjeta od 75W, a LED rasvjeta od samo 15W. Dobro za okoliš i dobro za vaš džep.

 

Šta sada? LED je riješenje!

Nesigurni ste i ne znate da li vam sad treba nova sijalica za vašu lampu? Ne brinite: ovaj propis reguliše samo prodaju sijalica, ne i upotrebu. Znači, ako se starija halogena rasvjeta pokvari, za nju nećete dobiti gutača energije, nego uštedu energije. Zvuči pošteno, zar ne?

Na šta morate obratiti pažnju pri kupovini rasvjete?

halogen_verpackung
  1. Obratite pažnju na oznaku proizvoda. Stara halogena rasvjeta se još otkupljuje. Naša halogena rasvjeta je označena i tako ne možete pogriješiti.
  2. Draže vam je toplo-bijelo svjetlo vaše halogene rasvjete? Onda pri kupovini LED rasvjete obratite pažnju na boju svjetlosti, koja je označena direktno na ambalaži. 2200 do 3000 Kelvina vam daju toplo-bijelu svjetlost.
  3. Koristite šalter za regulisanje svjetlosti? Onda provjerite da li je vaša rasvjeta koju birate označena tako da se može prigušivati. Pazite: ne radi svaka LED rasvjeta sa svakim regulatorom, obratite pažnju na kompatibilnost. Na našoj web stranici naći ćete kompatibilne regulatore svjetlosti za našu rasvjetu na evropskom tržištu. Da svjetlo iznad trpezarijskog stola ne bi neugodno žmirkalo.

Tako se možete pozdraviti sa halogenom rasvjetom. Nađite inspiraciju za vašu novu LED rasvjetu i zarovite se u naš široki asortiman.