Ugradna rasvjeta: minimalni prostor, maksimalna rasvjeta

Kao i kod svakog projekta, dobar plan je odlučujući. Mi ćemo vam u šest koraka pokazati na šta trebate obratiti pažnju.

1. Dobar položaj je pola posla

Kada pomislimo na ugradnu rasvjetu, odmah pomislimo na instalaciju na plafonu, što i jeste najčešći izbor, ali i ostale dijelove vašeg doma možete preurediti sa najjednostavnijim sredstvima. Ćoškove i ivice kod stepeništa možete osvjetliti sa zidnom ugradnom rasvjetom i tako sastavljate stil i sigurnost i možete biti sigurni da više nikada nećete promašiti stepenicu u zagasitom svjetlu. Ugradnu rasvjetu možete koristiti i u kupatilu, ali kod instaliranja i pozicioniranja vaše ugradne rasvjete morate misliti i na sigurnost. Koristite zidnu i plafonsku ugradnu rasvjetu, ako ona ima odgovarajuću zaštitu i pri kupovini obratite pažnju na IP44 – simbol.

2. Dubina za postavljanje

Bitan faktor kod planiranja je dubina postavljanja, ali ne brinite, mi za svaku dubinu imamo odgovarajuću sijalicu.

Za GU 10 rasvjetu je potrebna dubina od 105-125mm, a pruža vam mogućnost da koristite jednostavne sijalice i možete se bilo kada prebaciti na povoljnu LED tehniku. Sijalicu možete jednostavno izvaditi iz rasvjete bez da vadite kompletnu rasvjetu. Da biste ugradili ovu rasvjetu potrebno vam je malo više prostora između plafona i gipsane plate.

Rukovanje je slično i sa LED ugradnom rasvjetom visokog napona: ovdje je potrebna dubina od 35mm da bi se rasvjeta uklopila. Sa praktičnim priključnim kutijama imate i mogućnost proširenja vaše rasvjete.

Naša LED ugradna rasvjeta niskog napona će vam najviše uštedjeti na prostoru. Sa 25mm ugradive dubine ona zauzima prostor veličine kovanice od 2 eura, a to je jako malo.

3. Napon čini razliku

Razlikujemo dvije vrste napona kod ugradive rasvjete: visokovoltažnu ili niskovoltažnu rasvjetu. Obratite pažnju na to da se sve sijalice moraju međusobno spojiti. To se postiže pomoću kabla koji se postavlja od jedne sijalice ka drugoj koje se onda ujedine. Jedina razlika između ove dvije vrste napona je ta što je niskovoltažnoj rasvjeti potreban transformator, a visokovoltažnoj nije. Obje varijante mogu koristiti 230 V tako da u planiranju postavljanja rasvjete ne postoji velika razlika.

4. Tapnuti, okrenuti, pritisnuti – najlakša upotreba

Već ste sve osnovno razveli i postavili šaltere, onda pri kupovini rasvjete obratite pažnju na dodatne funkcije: postoje ugradive sijalice koje imaju 3 stepena za prigušivanje svjetlosti i tako vam pružaju 3 različita nivoa svjetlosti. Nije vam potrebna posebna instalacija za regulisanje svjetlosti i tako nemate ni dodatnih troškova ni posla.

Želite prigušivati svjetlo ili imate već šalter za regulisanje svjetlosti? Pri kupovini obratite pažnju, da se vaša rasvjeta i sijalice mogu koristiti kao takve. Tako možete postepeno prigušivati svjetlost i osvjetliti vašu prostoriju onoliko koliko vi to želite.

Učinite prvi korak prema Smart Home: Upravljajte vašom rasvjetom preko pametnog telefona, tableta ili daljinskog. Nije vam potreban ni WLAN ni poseban adapter. Više nego 16 miliona boja i regulisanje stepena svjetlosti je mogoće, a to vam omogućuje EGLO Connect serija.

5. Više svjetla - više stila

Okruglo, kockasto, zaobljeno, srebrno, mat, kromirano, ... – naša ugradiva rasvjeta vam nudi veliki izbor, boja, oblika i materijala. Tako i treba da bude: rasvjeta se mora prilagoditi vašem stambenom prostoru i pri tome stvoriti idealno osvjetljenje. Ugradiva rasvjeta je dostupna okrugla, kockasta i sa zaobljenim ćoškovima. Za sve oblike postoje i odgovarajuće sijalice sa pokretnom ili fiksiranom orijentacijom. Na ovaj način svjetlost možete ciljano usmjeriti tamo gdje vama treba. Istaknite vašu kolekciju knjiga ili vašu zidnu sliku. Prilagodite boju i materijal rasvjete vašem stambenom prostoru: otmjeni materijali i raznovrsnost boja omogućuju mnoštvo kombinacija.

6. Bušenje, zavrtanje, priključivanje – jednostavno montiranje

Odlučili ste se – sada sljedi akcija: dobar plan je i ovdje najbolji način. Sa bušilicom ( za malu ugradivu rasvjetu) ili sa udobnom pilom (za veliku ugradivu rasvjetu) pripremite rupe za rasvjetu. Pri tome pazite na brzinu bušilice, radite polako i bez previše pritiska. Izvucite kabal iz otvora (1). priključite rasvjetu i po potrebi i kabal za spajanje (2). integrisane kvačice omogućuju jednostavnu ugradnju i služe za optimalno držanje (3). stavite ugradivu rasvjetu u rupu i lagano pritisnite (4). gotovo ! na ovaj način brzo i jednostavno montirate ugradivu rasvjetu. Redosljed koraka se razlikuje u zavisnosti od vrste rasvjete. Ali je zagarantovano jednostavno.

Vidite da se ugradiva rasvjeta lako i brzo montira, a pri tome još izgleda moderno i otmjeno. Sa ovih šest koraka za savršeno postavljanje ugradive rasvjete ste odlično primpremljeni za vaš novi projekat. Sretno vam!