LAAT HET LICHT SCHIJNEN WAAR HET NODIG IS!

Over het algemeen heeft verlichting in uw woning twee functies: het dient om onze dagelijkse activiteiten gemakkelijker te maken en te voorkomen dat u bijv. voortijdig vermoeide ogen krijgt. Het is bovendien bedoeld om een door u gewenste sfeer te creëren. De hedendaagse verlichtingstechnologieën bieden hiervoor talloze mogelijkheden en ideeën.

Voor de juiste toepassing is het belangrijk om altijd voldoende stroomaansluitingen en stopcontacten te hebben.

Een kamer dient in de eerste plaats een goede basisverlichting te hebben die met de schakelaar bij de deur kan worden aangezet. Vervolgens heeft u te maken met sfeerverlichting: kunstvoorwerpen worden verlicht met spots, communicatiezones of werkplekken kunnen worden verlicht met daglichtlampen. De hele werk- en woonomgeving wordt voorzien van verschillende verlichtingsniveaus om zo een prettige sfeer te creëren op functioneel en emotioneel vlak.

 

Directe en indirecte verlichting

Direct licht – zoals het licht van een kaars – roept prettige emoties op, maar heeft het bijeffect dat het licht ongefilterd is en het oog onbeschermd binnendringt.

Om deze reden gaat de voorkeur uit naar indirecte belichting; een afgeschermde lichtbron die door de muren en het plafond wordt weerkaatst. De afstand van de lichtbron tot het reflecterende oppervlak bepaald in grote mate de lichtopbrengst en lichtbeleving in een ruimte.

Spotverlichting op de muur moet op een hoogte van tenminste 1,70 meter worden gemonteerd zodat de lichtbron zich ruim boven ooghoogte bevindt. Daarnaast moet spotverlichting alleen op relatief kleine afstanden tot het te belichten object worden ingezet. Anders gaat het ‘spot’ effect verloren.

Bij EGLO vindt u alles voor de perfecte verlichting van uw huis en tuin: in- en opbouwspots, plafonnières en een wereld aan decoratieve verlichting voor iedere woon- en leefruimte.