Welke verlichting kies je best voor op jouw terras?

Hoeveel lumen nodig voor je terras?

Voor een terras raden we aan 30 à 50 lux te rekenen. Lux drukt hierbij het aantal lumen per vierkante meter uit: 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Is je terras bijvoorbeeld 10m², dan heb je minimaal 30 x 10 = 300 lumen nodig om goed te kunnen zien, of maximum 50 x 10 = 500 lumen. Je kiest hier best voor warm witte verlichting (2700 à 3000K).

Welke IP-waarde moet je kiezen voor je terras?

Voor bijna alle buitenverlichting geldt dat een IP-waarde van IP44 voldoende zou moeten zijn. Let op dat grondspots, inbouwspots en tuinspots soms ondergedompeld kunnen worden in water als het hard regent, en je hier beter voor IP67 kiest. Wil je graag lampen in je zwembad of vijver? Dan heb je IP68 nodig voor langdurige onderdompeling.

Hier vind je meer informatie over IP beschermingswaarden.

Welke soorten verlichting kiezen voor je terras?

Het mooiste resultaat voor je terras verkrijg je wanneer je verschillende soorten verlichting combineert. Voor een terras raden we aan basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting te voorzien.

Basisverlichting voor je terras

Als je veel licht wil aan je terras om bijvoorbeeld ‘s avonds nog buiten te kunnen lezen of spelletjes te spelen, is basisverlichting een goede oplossing. Heb je een overdekking boven je tuintafel en kan je deze bekabelen? Dan zijn plafondlampen of inbouwspots met IP-waarde van minstens IP44 hier geschikt. Een extraatje: kies voor dimbare verlichting om de lichtintensiteit volledig naar je voorkeur af te stellen en te kunnen aanpassen!

Beschik je niet over een overkapping, maar is je terras wel naast je buitengevel? Dan zou je voor een LED straler kunnen kiezen. Deze kan je richten op de juiste plek, zodat de tafel goed verlicht is en je niet verblind wordt. Let hierbij ook op dat je straler niet bij de buren binnen schijnt.

Functionele verlichting voor je terras

Is je terras verhoogd of is er een opstapje? Dan moet je zeker de randen van het terras en het trapje goed aangeven met een LED strip, grondspots of lichtpaaltjes. Zo kan je op je twee oren slapen dat er niemand van het terras zal vallen. Veiligheid gaat boven alles!

 

Sfeerverlichting voor je terras

Qua sfeerverlichting kan je kiezen voor mooie vloerlampen, wandlampen, tafellampen of lichtslingers. Met hun warm witte gloed en mooie lichtspel, brengen ze de sfeer en gezelligheid naar een 10/10. Een lichtslinger zoals de Libisa of een tafellamp zoals de Mannera werkt op batterijen en kan je dus plaatsen waar je maar wil. Super handig!

Als indirect licht kunnen ook grondspots die tegen de buitengevel of omheining van je huis omhoog schijnen of je struiken of bomen rond het terras verlichten heel mooi zijn.  

Hopelijk is je terras nu mooi verlicht en ben je helemaal klaar voor de zomer! Wil je graag nog wat tips over het maken van een lichtplan voor je volledige tuin? Deze kan je hier vinden. Of bekijk hier de ideale lampen voor je oprit, of hoe je nu juist grondspots moet installeren.