Veelgemaakte verlichtingsfouten: deel 2

Niet nadenken over lichtschakelaars

Lichtschakelaars in de muur zijn niet per se esthetisch mooi, maar ze zijn wel erg functioneel. Denk daarom goed na over de plaatsing van je schakelaars. Niemand wil elke keer heel het huis doorlopen om alle lichten uit te doen. Trek je in een woning waar al lichtschakelaars zijn? Dan kan je nog steeds kiezen voor slimme lichtbronnen. Deze bedien je met een afstandsbediening, je telefoon of je stem en kan je gemakkelijk aanpassen aan jouw levensstijl. Zo kan je groepjes maken van lampen en alles tegelijkertijd aan-of uitzetten. Handig!

Geen dimbare lampen overwegen

Een eettafel kan dienen om huiswerk aan te maken, of om gezellige momenten met vrienden te hebben. In een woonkamer wil je soms boeken lezen, en soms ontspannen met een avondje film. Je verlichting moet zich aanpassen aan jouw activiteiten en levensstijl. Kies op de juiste plekken voor dimbare verlichting met zowel koud witlicht als warm witlicht, zodat je eenvoudig kan veranderen van werkomgeving naar een gezellige sfeer. Wil je meer leren over verschillende soorten dimbare verlichting? Lees dan deze blogpost.

Niet bij elkaar passende lampen kiezen

Wil je rust in huis? Ga dan niet voor allerlei verschillende armaturen in verschillende kleuren en materialen. Denk op voorhand goed na over wat je mooi vindt en kies voor gelijkaardige materialen en kleuren in al je armaturen en meubels. Op die manier krijg je een mooie samenhang in je interieur zonder alles uit dezelfde collectie te kopen.  

Niet nadenken over het formaat van de armaturen

Voor je verlichting koopt, meet je best na hoeveel ruimte je hebt boven je eettafel of naast je zetel. Zo voorkom je dat de lamp de gehele ruimte overneemt of te klein lijkt voor de ruimte die je hebt. Om een voorbeeld te geven: boven de eettafel kies je best een lamp die 60 à 80cm boven het tafelblad hangt en die langer is dan 50%an de lengte van de tafel.

Iets bijgeleerd uit dit artikel? Of wil je graag weten wat nog veelgemaakte fouten zijn? Lees dan zeker deel 1 van onze veelgemaakte lichtfouten.