5 stappen om je huis een oase van rust te maken

Wat is purisme?

De puristische kunststroming was een reactie op het kubisme en wordt in de woordenboek gedefinieerd als “een terugkeer naar oorspronkelijke principes of zuivering van vreemde, ingeslopen smetten”. In interieurdesign uit zich dit door een beperkt kleurenpalet, strakke lijnen en minimalistische vormen. Belangrijk hierbij zijn openheid, rust en ruimte.

We begrijpen dat dit een populaire trend is! Na het werk wil je namelijk toch liefst een opgeruimd, net huis binnenstappen om tot rust te komen? Het doel: een minimalistisch huis waar alles een plaats heeft en er geen overbodige spullen rondslingeren.

5 stappen naar de oase van rust

Wacht nog even met al je meubels en decoraties buiten te gooien. De bedoeling is niet om weinig te bezitten… Dan krijg je gewoonweg een kaal en sfeerloos huis. De kunst van het purisme is om te focussen op de juiste dingen. Zorg voor een samenspel van discrete kleuren, strakke lijnen en functionele meubels. En al het overbodige, dat mag uit de deur. À la Marie Kondō!

1. Kwalitatieve materialen

Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de materialen die je gebruikt. Ga voor een rijke en sfeervolle uitstraling door stoffen als zijde, katoen, linnen en kasjmier te kiezen. Voeg hier nog marmer, hout of hoogwaardig kunststof aan toe, en je verkrijgt een interessant samenspel van materialen die je interieur pit geven.

2. Minimalistisch ontwerp

Hier geldt 1 leuze: eenvoud siert. Ga voor meubels met strakke lijnen, een tijdloze uitstraling en simpele vormen. De eenvoud zorgt voor een leven lang plezier, omdat je naar de meubels kan blijven kijken en ze perfect in een geheel passen. Allesbehalve saai, dus!

Tip: vermijd open kasten en wandplanken, deze ogen nogal rommelig.

3. Pure kleuren

Maak je geen zorgen, je kan niet enkel kiezen uit zwart, wit en grijs. Natuurlijke kleuren zoals karamel, beige, bordeauxrood en oranje geven je interieur warmte en zorgen voor een sfeervolle uitstraling. Hou de tinten hierbij wel neutraal en kies geen fel oranje. Je wil een oase van rust creëren die niet al te veel prikkels bevat.

4. Subtiele decoratie

Dat je absoluut geen decoratie mag hebben in een minimalistisch interieur, is een leugen. Een paar kwalitatieve blikvangers zijn voldoende om je interieur sfeervol te maken. Kies heel bewust welke decoratie je wil toevoegen en less is more.

5. Minimalistische verlichting

Qua verlichting kan je kiezen voor een minimalistische plafondlamp, spot of wandlamp om je woning de juiste uitstraling te geven. Indien je weinig decoratie hebt en kiest voor een hanglamp als blikvanger, kan je natuurlijk wel voor een iets extravaganter exemplaar kiezen. Ook hier zijn materialen als hout, linnen of hoogwaardige kunststof ideaal.

Nu ben je helemaal klaar om van je huis een puristische oase van rust te maken. Geniet ervan!

Toch liever een huis in industriële stijl? Lees dan zeker ook deze blogpost.
Of ontdek hier alles over de bohemian interieurstijl.