De psychologie van kleuren: kies je lichtkleur wijs!
Wit
Zoals je vast wel weet zijn er verschillende soorten wit licht: warm wit, koud wit en neutraal wit. Dit is ook met een reden. Koud wit licht of daglicht sluit meer aan bij blauw en zorgt dat je je werk gedetailleerd kan uitvoeren en je extra concentratie krijgt. Dit is bijvoorbeeld ideaal in een operatiekamer of kantoor. Warm wit licht daarentegen lijkt al meer op kaarslicht zorgt voor gezelligheid en ontspanning. ’s Avonds in de zetel is warm wit daarom ideaal.
Rood
De kleur rood staat voor energie en kracht, maar ook voor woede en geweld. Het is een extreme, opvallende kleur die een gevoel van activatie en gevaar oproept, daarom wordt deze gebruikt in verkeersborden of voor brandweerwagens. Ook wordt rood vaak geassocieerd met liefde, warmte, verlangen en passie. Om je kamer een romantische sfeer te geven, is rood dus een uitstekende keuze.
Oranje
Net zoals rood, trekt ook oranje de aandacht en wordt deze gebruikt voor verkeersborden en fluohesjes. Over het algemeen is oranje een kleur die positief en vrolijk ervaren wordt, omdat deze doet denken aan het gevoel van warmte en zomer. Het is een zachter alternatief voor rood en straalt enthousiasme, optimisme, plezier, speelsheid en energie uit. Negatieve zaken die met oranje geassocieerd worden zijn: goedkoop, kinderlijk en weinig serieus.
Geel
Eerst en vooral trekt de kleur geel veel aandacht. Dit is de reden dat fluohesjes, ambulances, maar ook bijvoorbeeld wespen geel zijn. Toch roept de kleur geel niet enkel voorzichtigheid in ons op, maar ook optimisme, geluk en plezier. Het is de kleur van de zon, en doet ons denken aan de zomer, energie en een nieuw begin. Let echter op, want de verkeerde tint geel kan ongunstige effecten oproepen, zoals irritatie, angst, woede, overprikkeling of nervositeit.
Groen
Met de kleur groen kan je weinig mis doen, want deze kleur heeft bijna alleen maar positieve betekenissen in de psychologie van kleur. Groen staat voor groei, vernieuwing, vertrouwen, voorspoed, jeugd, gezondheid, veiligheid, stabiliteit en harmonie. Wanneer je je ruimte groen maakt, krijg je een gevoel van rust, omdat het zo op de natuur lijkt. Zoals gezegd heeft groen weinig negatieve connotaties, maar associëren sommigen de kleur groen wel met jaloezie of verveling.
Blauw
De lievelingskleur van veel mensen is blauw. Blauw straalt rust en vrede uit omdat het aan de zee en de lucht doet denken. Verder staat ook voor verstand, intelligentie, vertrouwen, loyaliteit, geduld en vriendelijkheid. Het feit dat blauw een kalmerende kleur is, is bijvoorbeeld waarom ziekenhuizen vaak deze kleur kiezen. Een negatieve kant is dat blauw kil, afstandelijk en zakelijk kan overkomen. Maar niets houd je tegen om je kamer blauw te maken, als dit je lievelingskleur is!
Roze
De kleur roze is speels en passioneel. Het staat voor zoet, jeugdig, vrolijk en energiek, maar is tegelijk een verzachtende en kalmerende kleur. Het stereotype dat roze voornamelijk meisjesachtig is, vervaagt. Wel wordt deze kleur vaak gebruikt om liefde uit te drukken. Voor een romantische sfeer in je kamer, is roze dus een goede keuze. Negatieve connotaties met deze kleur zijn zwakheid, hulpeloosheid en kinderlijkheid.
Paars
Paars staat niet enkel voor spiritualiteit en magie, maar ook voor rijkdom, waarheid, visie, wijsheid, creativiteit, leiding en daadkracht. Het is een kleur die eeuwenlang voornamelijk door de elite gebruikt werd en die luxe uitstraalt. Daarentegen kan paars ook staan voor de dood, het hiernamaals, minderwaardigheid en decadentie.
Nu kan je aan de hand van deze blog de kleurenpsychologie bewust toepassen! Heb je aan de hand van deze blog een nieuwe verfkleur of lichtkleur gekozen? Dan horen wij het graag!