Perfecte licht voor de slaapkamer

Een richtlijn

In de slaapkamer wordt aangeraden 200 à 400 lux te voorzien. Lux drukt hierbij het aantal lumen per vierkante meter uit: 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Is je slaapkamer bijvoorbeeld 10m², dan heb je minstens 200x10 = 2000 lumen nodig en maximum 400x10 = 4000 lumen nodig. Het aantal lumen van een lichtbron vind je steeds terug op de verpakking of bij de technische specificaties op onze website.

Soorten verlichting

Het is altijd goed om in een kamer meerdere soorten verlichting te voorzien. Zo kan je je verlichting aanpassen aan jouw noden en behoeften. Wil je meer leren over de verschillende soorten verlichting? Lees dan deze blogpost over de 5 types verlichting.  

1. Basisverlichting

Elke slaapkamer bevat wel minstens 1 centraal lichtpunt die de kamer goed en egaal verlicht. Hier kan je kiezen voor een hanglamp, een plafondlamp of enkele richtbare spots. Aangezien je graag wil ontspannen in de slaapkamer, kan je best kiezen voor dimbare verlichting. Zo creëer je eenvoudig sfeer!

2. Functionele verlichting

Om je ’s ochtends aan te kleden, kan je functionele verlichting gebruiken bij de spiegel of kledingkast. Kies dan bijvoorbeeld voor richtbare spots of wandverlichting. Belangrijk hierbij is dat dit licht geen schaduw werpt op je gezicht of lichaam. Een andere leuke optie kan zijn om een LED strip in je kledingkast of aan je spiegel te plakken.

Lees je al eens graag een boek in bed? Dan kan je kiezen voor functionele verlichting om een bepaalde plek nog extra te verlichten. Zo kan je kiezen voor een nachtlampje, een wandlamp of een verstelbare leeslamp.

3. Sfeerverlichting

Zoals je wel weet is de voornaamste functie van een slaapkamer om tot rust te komen. Qua verlichting kan sfeerverlichting dan zeker niet missen! Kies voor dimbare verlichting om stilletjes aan tot rust te komen, of kies een gezellige tafellamp of staande lamp die een warm wit licht uitstraalt. Zo word je in een mum van tijd helemaal zen!

Do's en don'ts

✅ Do: Houd rekening met de ruimte. Heb je de muren donker geschilderd, of heb je voornamelijk lichte kleuren gebruikt? Dit heeft invloed op hoeveel verlichting je nodig hebt in je slaapkamer.

✅ Do: Heb je een laag plafond? Kies dan liever niet voor hanglampen of opbouwverlichting. Beter is om inbouwspots te kiezen, zodat je plek bespaard en je ruimte niet onnodig kleiner lijkt.

✅ Do: heb je een bureau in je slaapkamer? Kies dan ook een bureaulamp om geconcentreerd te kunnen werken en je werkplaats goed te kunnen zien. Hier kies je best voor iets koeler en helderder licht, zoals een lichtbron van 4000K.

❎ Don’t: kies geen heldere, koele witte lichtkleur. Koud wit heeft een blauwachtige kleur. Dit zorgt ervoor dat je lichaam wakker blijft, omdat dit doet denken aan daglicht. Je wil  bovendien graag dat je slaapkamer gezellig wordt, dus kan je beter voor warme witte lichtbronnen van 3000K kiezen. Of nog beter: kies voor dimbare verlichting!

❎ Don’t: kies niet voor slechts 1 soort verlichting. De drie soorten verlichting die hierboven opgenoemd staan zorgen voor harmonie en passen zich aan, aan elke situatie. Als je kiest voor bijvoorbeeld enkel een plafondlamp in het midden van de kamer, heeft je slaapkamer niet het rustgevende effect dat je graag zou willen hebben.

Hopelijk houd jij rekening met onze tips, en kan je aan de slag met je slaapkamerverlichting! Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Wil je ook graag weten hoe je de perfecte verlichting verkrijgt in je keuken? Lees dan zeker hier verder.