Zo gebruik je oranje in je interieur

Instant vrolijkheid

In de jaren ’70 was oranje heel populair in interieurs, maar werd het iets te veel gebruikt. Alles in het interieur was oranje, van het behang tot de telefoon, de zetel en de lampen. Door dit overmatige gebruik, is oranje dan ook stilaan weer uit de interieurwereld verdwenen. Maar nu is de kleur helemaal terug van weggeweest! Waar oranje vroeger stond voor sociale vrijheid, roept deze nu voornamelijk vrolijkheid op. 

Hoe combineren?

Complementair

Oranje is een secundaire kleur die je verkrijgt door rood en geel met elkaar te mengen. In het kleurenwiel staat oranje tegenover blauw, wat betekent dat je deze kleuren goed kan combineren. Deze niet alledaagse combo zorgt voor een uniek en hip interieur!

Koperen verlichting staat ideaal bij deze combinatie! Maar ook met natuurlijke tinten of zwarte verlichting kan je zorgen voor een pauzemoment als rustgevend element. 

Neutraal

Heb je toch liever iets rustiger? In plaats van een muur volledig oranje te schilderen, kan je best opteren voor neutrale muren in witte, beige of grijze tinten. Met kleinere accessoires kan je dan voor stijlvolle kleuraccenten zorgen. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende oranjetinten mixen, voor een rustiger effect!

Qua verlichting kies je hier best voor witte, beige of zwarte armaturen om het geheel te harmoniseren.

Zuiderse gloed

Wil je je graag in het Zuiden van Spanje vertoeven wanneer je in je living zit? Dan kan je kiezen voor een combinatie van oranje met geel of aardetinten. Donkeroranje is heel mooi te combineren met bruin! Deze combinatie zorgt voor een rustig maar rijk kleurenschema.

Kies voor verlichting in een neutrale kleur, zoals wit, beige of bruin. Zo verkrijg je de warmte en vrolijkheid van de Zuiderse landen!

Knallen

Degenen die graag iets gewaagder willen doen in hun interieur, kunnen oranje mixen met andere felle kleuren. Denk aan fel geel, groen of turquoise! De truc is hier om één kleur te laten domineren, en de anderen meer als accent te gebruiken. Zorg voor een goed evenwicht, en houd in het achterhoofd: less is more!

Aangezien je al felle kleuren met elkaar mengt, kies je best neutrale of zwarte verlichting. In sommige gevallen kan ook goudkleurige of koperkleurige verlichting heel mooi staan als accent.

Tot slot is het goed om in het achterhoofd te houden dat fel contrasterende kleuren ook voor spanning of agressiviteit kunnen zorgen in je interieur. Probeer niet om felle oranjes met elkaar te combineren, want dan kan het resultaat nogal druk worden. Kies eerder voor een gloeiend of zacht oranje – in combinatie met neutrale tinten! Ben je ook benieuwd hoe je je interieur kan inrichten met goudkleuren? Ontdek het hier!