Lumen en watt - hoe helder is een lamp nu juist?

Vroeger was het wattage van een lamp doorslaggevend voor de keuze. Maar in tijden van ledverlichting is de lumenwaarde net belangrijk. Het wattage geeft namelijk enkel aan hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt, maar niet hoe fel een lamp schijnt. Om dit te weten, kijken we naar de Lumen, de eenheid waarmee de hoeveelheid licht gemeten wordt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lamp. En een lamp die veel licht geeft, verbruikt meer energie dan eentje die minder licht geeft. Wat je dus het beste kiest is een lamp met zoveel mogelijk Lumen en zo weinig mogelijk Watt.

Meer dan alleen helderheid

Bij ledlampen kun je kiezen uit verschillende kleurtemperaturen. Deze worden weergegeven in Kelvin (K). Ter vergelijking: een gloeilamp van 60 watt komt overeen met 2700 Kelvin en dus een warmwitte kleurtemperatuur. Tussen 3300K en 3500K spreekt men van neutraal wit en meer dan 5000K is koud wit licht.

Bespaar energiekosten

Met ledampen bespaar je elektriciteit, profiteer je van energie-efficiëntie en heb je de mogelijkheid om zelf de kleurtemperatuur van je verlichting te bepalen. Waar wacht je nog op?