Hoe begin ik aan een lichtplan voor mijn huis?

Lichtadviseur of architect

Je kan een lichtplan laten opstellen bij een lichtadviseur of (interieur)architect. Dit doe je best in een vroege fase van het project, zodat ze vanuit het woningplan kunnen vertrekken. Ook wanneer je al een bestaande woning met bestaande lichtpunten hebt, kan je met een lichtplan nog originele oplossingen bekomen. Zo kan je bijvoorbeeld werken met een railsysteem om meerdere spots of hanglampen op te hangen, waar aanvankelijk maar 1 lichtpunt voorzien was.

Wil je liever zelf aan de slag?

Dan vind je hier enkele zaken om je verder te helpen en waar je rekening mee moet houden.

Vijf soorten verlichting

Houd er rekening mee dat er 5 soorten verlichting bestaan: basisverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting, decoratieve verlichting en functionele verlichting. Wat elke soort juist inhoudt, kan je hier terugvinden.

Stap 1: Plattegrond tekenen

Gebruik de plattegrond van je woning, of teken er eentje. Duid op de plattegrond aan waar de ramen en deuren zich bevinden, alsook waar je grote meubels zullen komen. Denk hierbij aan het bed, de tv-kast, de eettafel… Dit geeft je een idee van hoeveel natuurlijk licht er binnen zal komen in de ruimte en waar je geen lichtpunten kan voorzien in de ruimte omdat er bijvoorbeeld een hoge kast zal staan.

Stap 2: Activiteiten

Denk na welke activiteiten je op een dag per ruimte uitvoert. Zo kan een keuken ’s morgens dienen om snel te ontbijten, in de namiddag als plaats om huiswerk te maken en ’s avonds eerder als ruimte om gezellig samen te eten met het gezin of vrienden uit te nodigen.

In alle drie de gevallen heb je andere verlichting nodig. Denk hierbij aan de helderheid van het licht (veel licht of weinig licht), de lichtkleur (koel wit of warm wit) en de soort verlichting (basisverlichting,  functionele verlichting of sfeerverlichting?). Dimbare of regelbare verlichting is daarom in zulke ruimtes een aangename oplossing.

Stap 3: Duid de soorten verlichting aan

Gebruik voor elke soort verlichting een andere kleur op je lichtplan, zo heb je een duidelijk overzicht.

  • Begin met de basisverlichting: je plaatst deze cirkels best op een manier dat ze elkaar deels overlappen. Zo zorg je voor egaal licht in de hele ruimte.
  • Vervolgens kies je de accentverlichting: zijn er bepaalde elementen zijn die je wil uitlichten met accentverlichting? Denk aan een foto, een plant, een speciaal meubel
  • En ook de functionele verlichting: plaatsen waar je extra licht nodig hebt voor een activiteit. Bijvoorbeeld een leeshoek in de living.
  • Daarna bepaal je waar je de sfeerverlichting zal plaatsen. Hier kan kiezen voor speelse effecten zoals licht laag bij de grond of hoog op de kast.
  • En tot slot kies je decoratieve verlichting, aangezien deze geen tot weinig licht geven maar puur ter decoratie dienen. Denk bijvoorbeeld aan neonlampen.

Let op: donkere ruimtes hebben meer licht nodig dan ruimtes met lichte muren en meubels.

Stap 4: Duid lichtschakelaars en stopcontacten aan

Vergeet niet om in je plan rekening te houden met de lichtschakelaars en stopcontacten (die al dan niet aanwezig zijn). Vragen om jezelf te stellen zijn:

  • Welke lampen mogen samen aan-en uitgeschakeld worden, en welke niet? Zo kan je bepalen of ze in dezelfde lichtkring mogen zitten. Je zorgt best dat verschillende verlichtingssoorten los van elkaar bediend kunnen worden om de sfeer in je ruimte perfect te kunnen regelen.
  • Hoe zal ik doorheen mijn huis lopen en waar zou het handig zijn om schakelaars te hebben? Hou er rekening mee dat je bijvoorbeeld in een open keuken en living meerdere schakelaars wil plaatsen, zodat je niet steeds de hele ruimte door moet lopen om het licht uit te schakelen.
  • Wil ik graag mijn verlichting kunnen dimmen? In dit geval voorzie je een dimmer, of kies je een slimme lichtbron/armatuur die je met behulp van een app kan dimmen en op een gewone schakelaar kan aansluiten.

Stap 5: Kies de armaturen en lichtbronnen

Ten slotte kies je wat voor lampen je in de smaak vallen. Heb je graag een hanglamp boven je eettafel? Of toch liever spots of een plafondlamp? Zulke zaken hangen af van je persoonlijke voorkeuren en welke visie je voor ogen hebt. Hou er rekening mee dat elk armatuur en elke lichtbron een bepaalde stijl en uitstraling hebben. Ook hoeveelheid licht en lichtkleur spelen hierbij een rol.

Vind je het moeilijk om te bepalen hoeveel licht je nodig hebt in een bepaalde ruimte? Dan kan volgende blog je helpen: hoeveel lumen heb je nodig per ruimte.

Tip: EGLO werkt met productfamilies om een mooi geheel te garanderen. Vermijd een mengelmoes van verschillende stijlen verlichting die niet bij je interieur passen, en kies bijvoorbeeld een tafellamp en hanglamp uit dezelfde serie om eenheid in je interieur te creëren.

Voilà, nu heb je voldoende tips en stappen meegekregen om zelf aan de slag te gaan met je lichtplan. Wil je graag nog extra informatie per ruimte? Dan vind je hier artikels over de badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer. Nu je huis langs binnen aangepakt is, kriebelt het misschien ook om je tuin onder handen te nemen? Dan kan je met ons lichtplan voor buiten ook weer verder.