Boja svjetlosti – Koliko toplo želite vašu svjetlost?

Šta je boja svjetlosti?

Boja svjetlosti jedne lampe opisuje boju temperature. Njena jedinica je Kelvin (K). Ona nam daje informacije da li nam lampa pruža toplije ili hladnije svjetlo. Niska vrijednost Kelvina nam daje toplo – bijelu svjetlost (od 2700 K). Što je veća vrijednost Kelvina svjetlost djeluje hladnije (od 5300 K).

Zato je pri kupovini bitno da unaprijed znate gdje ćete koristiti vašu rasvjetu. Na pakovanju ćete uvijek naći vrijednost sijalice, koja leži između 2700K i 5300K i tako vam daje informaciju o boji svjetla.

LED boja svjetlosti – Mit o neprijatnosti

Zli jezici tvrde da LED rasvjeta ima dosta nedostataka za razliku od starih sijalica. Ako vjerujemo u ove mitove, onda on posebno napada boju svjetlosti. Kažu da je presvijetla, prejaka i neprijatna. Ali smirite se: LED rasvjeta posjeduje čitav program. Spektar svjetlosti LED rasvjete je u plavim i zelenim oblastima talasne dužine čak i intenzivniji nego sijalice koje gutaju energiju.

Prihvatiti boju svjetlosti – individualnost za svaki prostor

Nakon dugog vikenda otvarate vrata vaše kancelarije i odmah osjetite miris papira. Palite svjetlo i vašu kancelariju sljedećih osam sati ispunjava svijetla svjetlost. Upravo tako i treba da bude: univerzalna bijela ili neutralna bijela odgovara kancelarijama. U vrijednosti od 3300 i 5300 Kelvina ćete idealno osvjetliti čak i vašu kuhinju. Potrebna vam je rasvjeta za kupatilo? Ova jačina svjetlosti je pogodna i za rasvjetu u kupatilima.

Gasite motor vašeg auta, otključavate kućna vrata i lagano hodate hodnikom, sada znate da vas trenuci dijele od vaše omiljene knjige i dobre čaše vina. Stižete u dnevnu sobu i tamo vas očekuje toplo svjetlo vaše lampe. Za rasvjetu u vašoj spavaćoj sobi je takođe idealna rasvjeta od 2700 do 3300 Kelvina.

Jedan problem još postoji: vaš prijatelj se žali već neko vrijeme na premalo svjetlosti u svojoj radionici u podrumu. Polako silazite niz ledeno – hladne mramorne stepenice, polako otvarate drvena vrata i bacate pogled na mračni podrum. On je u pravu, nešto se mora promijeniti. Instinktivno se sjećate vaših istraživanja: za tamne prostorije ili podrume idealne su lampe u vrijednosti od 5300 Kelvina. One simuliraju dnevnu svjetlost i stvaraju u radionici bez prozora ugodan ambijent.

Tabela boje svjetlosti – osjećajte se ugodno

Uvijek ste se pitali koja lampa daje kojem prostoru savršenu svjetlost? Kao i u svim stvarima u životu vaš ukus preovladava pri odabiru, ali i način na koji planirate upotrebljavati svjetlost je bitna. Sljedeće tri tačke neka su vam na pameti kada naredni put budete kupovali rasvjetu: Svjetlost od 3000 K vam je potrebna za dnevnu sobu, za vašu kancelariju odgovara jačina od 4000 K, a sve što je preko 5000 K je najbliže prirodnom sunčevom svjetlu i pogodno je za prostorije bez prozora.

Topla bijela 2700 - 3000 Kelvina dnevni boravak, spavaća soba faza mirovanja
Neutralna bijela 3000 - 4000 Kelvina kancelarija, kupatilo, kuhinja radna atmosfera
Hladna bijela > 4000 Kelvina radionica , prostori bez prozora aktivna faza

Relax & Work – fleksibilnost u svakom pogledu

Imate prostorije u kojima i radite i odmarate? Različite situacije, ne samo da studirate, nego možda čak i radite od kuće.

Kada poslijepodne postane u zimskom periodu opet tmurnije i vrijeme ispita na fakultetu vam zadaje stresne situacije, često se odlučujete učiti za trpezarijskim stolom u kuhinji. Iako hrana uz postojeće svjetlo izgleda jako ukusno, ipak vam je za učenje potrebno ugodno i jače svjetlo. EGLO serija Relax & Work ovdje je prava opcija: Sa normalnim zidnim šalterom regulišete rasvjetu i možete birati između tople bijele i hladno bijele svjetlosti.